Proba 6. Cata energie consuma biroul tau?

E dimineaţã, intru în clãdirea de birouri în care  lucrez şi…stai aşa! Asta nu e povestea mea, în primul rând pentru cã lucrez in tura de dupa-amiazã, iar clãdirea noastrã de birouri este o vilã drãguţã.

Aşadar, e dupã-amiazã, intru în curte şi imediat sare pe mine Bella, cãţeluşa firmei şi a noastrã, a tuturor. Mã joc puţin cu ea, apoi intru în casã. Îmi fac un ceai sau o cafea şi privesc în jur, prin bucãtãrie: frigider, cuptor cu microunde, aparatul pentru apã, sandwich maker, aparat pentru cafea. Iar în primul birou, unde stã echipa de marketing şi cea de account numãr unul, douã, trei…zece laptopuri. Plus douã aparate de aer condiţionat. Şi douã imprimante. Avem suficientã energie aici pentru a putea lansa o rachetã de dimensiuni reduse, cred.

La o primã vedere, certificatul energetic nu aratã prea verde. Pentru a ajunge în biroul meu, trec pe lângã alte doua birouri, sales şi “the boss”. Alte câteva laptopuri şi acolo.

Ajunsã în biroul meu, închid aeroterma, pânã nu mã sufoc (colegele mele au friguri). Aici sunt trei laptopuri şi multã voie bunã.

Nu ştiu dacã din dorinţa de a avea cu toţii mobilitate, pentru economie de spaţiu sau pentru design s-a decis ca toatã lumea sã aibã laptopuri în locul clasicelor desktopuri, însã e un lucru bun, pentru cã au un consum mai mic.

Pentru a optimiza consmului de energie, folosim, în afarã de energia noastrã pozitivã, câteva ponturi învãţate de pe site-ul de audit energeticavem termopan în toatã casa, holul, bãile şi casa scãrilor sunt încãlzite, pentru a nu pierde cãldurã, avem izolaţie continuã cu polistiren şi o centralã de calitate, care foloseşte eficicent energia.

Seara, când se încheie programul, ultimul care pleacã stinge laptopul propriu şi pe cele pe care colegii le-au uitat deschise, închide centrala sau aerul condiţionat, în funcţie de anotimp, stinge luminile şi încuie uşa.

Pe lângã asta, în timul programului încercãm  sã folosim pe cât este posibil lumina naturalã şi avem becuri economice în toate birourile.

Ne mai lipseşte un hamac sau un balansoar, pentru a optimiza energia noastra pozitivã. Sefu’, citeşti asta?


Articol scris pentru SuperBlog 2015

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba 23. Tehnologia Philips, la picioarele tale

Proba 15. Cu sculele electrice potrivite, si tu poti fi un mester priceput!

Pãrându-mi rãu de adolescenţã